Life is a mere perspective

Archive for August, 2010

Satu cebisan manga

Sejak kecil lagi aku telah diternak dengan dikurniakan peluang dan nikmat membaca manga.
Aku percaya sume org pnah at least membuka komik2 camni dizaman muda2 belia spt dragonball, doraemon, naruto, misteri naga, dik cerdas (shin chan) dan yg sezaman dgnnye.
Well, if you ask me what’s my all time favorite hobby, I would honorably say that reading these kind of mangas  it is.

And “One Piece” is my favorite eversince I stumbled upon it thanks to spupuku yg lebih hardcore, faiz. Followed by Dragonball and Naruto.
It may seems like a childish habit to put your time in membaca komik. Tapi many who does read it will agree with me that japanese manga is NOT a crappy drawings with super cheesy plot and dialogues.  I would prefer to see it as a motivational entertainments. Dlm cite2 tu mesti ade nilai2 tersembunyi with all those cheesy semi-realistic motivational quotes about friendship, hardship, love, and life.


In brief, with the setting being somewhere in a pirate era, it’s about a child named Monkey D Luffy whose ambition is to be a pirate king. The story progresses to show his adventure from a scratch how he gains his rubber-like power and how he finds his 8 crew members. Each of which has their own specialy in battle, navigation, cooking, bertukang, weaponry, healthcare and so on.

I found that manga hasil nukilan pakcik Eichiro Oda ini adelah yg terbaik since the plots are very unpredictable and the moral of friendship and high self-driven motives are outstanding! Super funny and cute too! 😀
Plus, it’s still ongoing and free! Haha ade unsur2 chiepos disitu.

I highly recommend this to those who enjoy reading manga walaupon anda bukanlah pembaca komik tegar.. ataupun baru berjinak2 dgnnye.
It will be worth while. Currently it has 597 chapters with 20 pages or so for each chapter. Nmpk spt byk but hey, I’m joblessso don’t judge me!  Haha. Sile bace dari mula. You’ll make it somehow.

Read it here:            http://manga.animea.net/one-piece.html
But once you’ve catch up to the latest chapter, you can follow thru this site for a higher quality scanlation:             http://www.mangastream.com

*p/s  mind that the drawings get better and better after several initial chapters. So don’t get disappointed with it when you read the first chapter.


Secarik ruangan si dinding biru

Heheh. Updated to ax_basis photography 🙂

Slamat berpose sume

Harini first day pose taun ni! Best siot ade bazaar ramadhan bleh jalan2. Ok gi bazaar kene bli mercun. jom kite.
Momo pon pose.

Oh ye. Momo sudah doggitized. Die sudah mengecapi kriterion2 utama anjing.
– shake hand: when I ask him so he can get a treat
– roll on the ground: well he just loves to do that especially right before sleep
– fetch: yep.. this is a new establishment. He used to gongong his bantal dynamite and put in front of me @ ecah then he’ll ask for treat. But now, once he does that, I throw the dynamite away and he will run for it and grab it and bring it to me. yes ecah pcayelah.
– jelir2 lidah: only when he’s really hot. But seriously very doglike.
– bark: yeeehh about this one… maybe not

Slamat berbuke pose sume :))

ax_basis Photography

Haluuuu member2 disanneee..

Ape bikin? Just want to announce the formal opening of ax_basis Photography! 🙂

Please check out the tab “ax_basis photography” up there.

I’ll be uploading much more photos later. Taken with my new D90. Feel free to browse them thru. Give me some feedbacks or ideas if you will.

Fellow photographers or photo editors, sile tunjuk ajar 😀
Kalu sesape tau cane nak buat page wordpress solely for organizing photos lagi awesome.
Moge saye lebih bersemangat mengambil gambarr..

Chaloh!

Sape kate budu x sedap

Alhamdulillah, lagi 1 hari je lagi nak sambut Ramadhan. Hopefully we are all set to go for it insyaAllah. Fadhilat Ramadhan ni cam pokemon, gotta catch ’em all. Cume kite up for it or not, tak gitu?

Snanye aku baru je balik dari Skudai saje mlawat abg pojam n kakak siti bersame anak2 buah comelku haris n aisyahcumil.
Mcm2 ler aku buat kat sane. Spt biase tiap2 kali gi mesti main ping pong pnye. Walopon kalah, bleh ar challange abg pojan. Takde ar org dulu2 kate ape tu.. aa sayo.. Haris plak mmg suke aku dtg umah die sbb ade org teman die main mainan die yg betimbon hasil carboot sale kat UK dulu. Aisyahcumil plak sgt gebu tembam geram gile aku dgn kecomelan beliau. Kak ct pon smentare tgh bkemas2 umah tu berpotpet2 la sbentar memberi nasihat kpd adik iparnye yg unemployed ini.

Byk sbnanye yg abg pojan n kak ct dah tempuhi. Btol gak ape die kate, usia2 cam kite ni mmg clueless tatau nak buat ape. Die soh ar aku pk jangka panjang, 10 tahun lagi, masokkan skali isu family, tanggungjawab and deen… cari something yg buat kita happy, not necessarily money… complete ar kirenye. Bkn nk ckp ape ar kan, mmg aku dah byk kali kot pk asek dok pk pk. Sape pnah bace blog aku mmg tau ar bleh kate at least 10 post aku mesti bkaitan ngan aku pk mase dpn. tp hasilnye tade pon. haha sorry ar der, aku mmg bosan skang tatau nk buat ape. pk masa dpn je ah.

Tp yg menggamit segenap kalbu tu ending kak ct.. Die berkate (aku paraphrase):

Ko kene pk untuk diri ko mi, jgn bagi org lain decide ape ko nak buat. Eventually, kalau ade ape2 masalah atau salah buat pilihan, diorg hanye akan dtg kat ko and buat gini je mi *sambil pat2 blakang bahu* pastu kate “sabar2 @ nak buat mcm mane @ kalaula ko buat so on n so on”.. tu je?

Hanye berkongsi peringatan.. Bismillahitawakkaltualallah

Thanks Kak Ct n Abg Pojan.
and Happy Fasting der2 skalian.

Tag Cloud