Life is a mere perspective

Archive for July, 2010

Pantas

Yahuuu! Just got both my new IC and Driver’s Lisence in only1 hour and 15 minutes.

How awesome have Malaysian services been?

Advertisements

Adeh2

Di satu petang aku berjalan didalam keretaku dengan laju dan yakin. Aku jalan stret, pusing kanan, pusing kanan lagi, kanan lagi, kanan lagi, kiri, lalu terus, terus lagi, dan teruskan mencari… lalu ku tiba di satu kiosk kegemaranku. Jambu 88. Embun2 sejuk yang menyelubungi silinder plastik mengandungi air jambu hijau dan buah jambu segar itu menenangkan hatiku. lalu aku menyampaikan hajatku kepada abang itu. “Bang, jambu 8 ketol, air jambu special campo asam boi 4 cawan ek.” Sejurus aku menghulurkan duit kertas berwarna merah, pantas aku beredar. Degup2 jantungku tidak sabar mahu menjamah habuanku hari ini.. “Shretttt!!” Bunyi driftan kelisa emasku dihalaman rumah. “Krekkk!” Handbrake ku tarik kukuh. Aku berjalan dengan machonye menuju ke dalam rumah, mengendahkan kepul2 asap dibelakangku terbentuk hasil driftku yang tidak kurang hebatnye. Kucampakkan semua plastik diatas meja, lalu dengan rakus aku melantak hampir kesemua jambu2 yang menjambui perasaanku tadi. Kekenyangan. “Sroooottt!” sekali ku sedut air hijau berais berasam boi. Perghh!! Adapun terbaik jua adanya. 2 cawan aku lesapkan. Aku puas! Habis lenyap nafsuku terhadap jambu2 skalian. Aku duduk melihat kaca television. Hanya kaca semata2 kerana aku sungguh malas membuka television terbabit, remotenye sungguh jauh dari capaian tangan kananku. Aku merenung. Erk! Tibe2 salur pernafasanku mengecut.. Lelahku yang sudah 4 tahun tidak kembali berkunjung tiba. Adeh2 teriak hatiku.. Detik itu aku sedar, ketangkasan asam boi itu terlalu hebat untukku kuasai. Dari dulu lagi aku tidak boleh makan bende2 masam cenggini. Aku insaf… Kini aku masih lelah sambil menulis blog. Kuharap ia akan redha secepat mungkin. Jam laptopku menunjukkan pukul 8.06pm. Aku harus pantas, pasar malam memanggil2 namaku.. Aku nekad, mahu makan jeruk mangga. Hoyeh! Uhuk! Uhuk!

We can only plan so much

Hahaa. Lame gak aku tak update blog.

Luse balik Malaysia terchenta!! Yayyy..
Tak sabo aku nk balik. Dok umah ni tak makan, tgk tv, tdo, bkk facebook. Tu je keje aku.
So bile dah nak balik ni mule ar pk ape nk buat pasni. Haha maka tercatatlah gambar rajah di bawah:

Version besar pnye bleh tgk kat sini: Future decision

Heheh. Mende ni aku buat mostly dari perspective aku. Chart ni lebih afdhal utk dak2 biotech ar tapi tak salah jika diamalkan oleh mereka2 yg kurang berkenaan. Mende alah ni surface je. Byk snanye kene pk lg details. Nak prioritize, nak pk pros and cons, nak buat backup plans, and yang penting, nak execute actions. Isi borang la, panjat bangunan itu ini la, calling sana sini, mintak restu ayah bonda, duit pon satu hal, timeframe lagi… Macam2 beb.

Ape yang aku bleh nasihatkan, and bekas2 senior kite dulu ckp, don’t expect too high.. Kalau nak pon, pakai topi keledar siap2. Jatuh dari tinggi2 pon patah kaki je, tak pecah kpala. Aku nk ckp aku plan sume ni jadi, most likely tak pon. Aku pasni nk ikot arus je ah.  Allah knows best.. Tak gitu?

So kepada junior yang masih tak terpk lagi mende ni, keep this in mind, you may need it someday. Utk memember yg sedang or dah menerajui most of the paths, good luck in whatever you are doing 🙂 Keep moving forward. Ape2 yg kite end up buat, buat ar sehabis baik!

Sedih gak dah bpisah ngan korang2 sume lagi 2 hari. InsyaAllah kite kan bertemu jua. Weh haa sape kate nk gi pulau aritu, jom!

Dilemma bagasi

Haihh.. Dah sminggu aku pk pasal cane nk bwk byk sgt brg ni balik msia. Adoii

Tag Cloud