Life is a mere perspective

Archive for February, 2010

Spring patah…

Yahuuuuu!!! Spring sudah patahhh!!! Ape mahu buat

Hohoho spring break yang productive

*oh p/s:- amer sgt happy kelakangan ini.. masakan pon bertambah sodap. hhohoho

Advertisements

AfterRIT

89 Days to be exact from now to our graduation on 21st May this year. Wallawey tak sampai 100 hari pon baii.
I’m happy, excited, and sad all in one. Aku igt lagi moment ktorg sampai RIT dok umah ejoy, pastu die bawak jalan2 pusing RIT.
Igt lagi BBQ slalu buat sambil main volleyball kat blakang umah die. Pastu since debit card byk isi, sokmo gile ah gi ben & jerry’s..Pastu time exam je kumpul kat commons pnye study area. Pekena sub tuna sket.. pastu bising2 gosip2 kat situ. boss ngan hawe mmg slalu kene hahaha.  😀 I remember exactly how we all went to walmart for the first time and bought a handful of pillows and brought them by bus with people staring. The moments bli basikal baru, the moment keje custodian, mase melantak kat gracies.. our first snow.. The differences before the cold war of them two.

Skang.. sumpah cam tak caye dah nk grad dah. Badan aku tak beso2 pon. gini gak.  T_T
mkn whey pon stop tgh jalan. adehh takde kesedaran tol la.
Well, ape2 pon  we need to keep moving forwatd right?
Tu yg aku cuak tu.. tatau nk buat ape pasni:

Situasinye cani:

  1. MARA, sponsor aku, baru je tukar kementerian taun lepas.. so takde duit nk sponsor student utk grad studies taun ni.
    mmg takde offer pon. Aduss sakit sungguh hati memikirkannye.. makan dalam tuu.
  2. 1st priority aku mmg nak sambung study sbb balik msia pon bknnye ade keje.
  3. Ecah JPA, confirm bleh sambung study as long as dpt univ bagus n result ok, which by all mean tadehallaa.. insyaAllah.. amiin

So, dah sekian lame aku bincang ngan ecah ngan abah ngan abg pojan ngan mama ngan bdak2 mara yg same nasib ngan aku ngan neesun dan seangkatan dgnnye. Bincang amendee ar bleh aku buat slain import export grapes dari farmville.
AfterRIT possibilities:

  1. Buat appeal letter kat JPA kata nak tukar dari MARA ke JPA and sambung masters this year gak.. well.. eee mmmm mmg miracle la kalau dpt ni snanye. karenah birokrasi.
  2. Balik, tunggu staun and apply JPA, go through all the process from scratch – forms, letters, interview, btn, preparation
  3. Apply je university dlu, scholar pk nanti..
  4. Buat Masters by research instead of by courses – which mean the univ akan bayar kita instead of kita bayar die. kire cam keje gak ar tp takes time to complete the master.
  5. Apply OPT – which means hanye bleh keje setaun saje kat US unless got hired by an e-verified company, and it’s rare. Then balik msia apply scholarship or keje.
  6. STay for summer kjap, buat research under Dr Lodge mane la tau ade rezeki die recommend masok company.
  7. Balik msia apply local univ pnye scholarship utk sambung phD. tp balik kene jadi pensyarah. sgt la x mnarik utk aku.
  8. Balik tros apply keje (ade ke?), get married (tp beliau di overc at this time around), tdo (hoo i loike)
  9. Balik kjap kawen, then gi ikot beliau kemana saje beliau pergi, keje part time. ahh tidakkkkkkkkkk!!! I’m so useless.
  10. Balik msia enjoy the moment, join ar BeST ke ape, ikot arus.. paling kurang dpt ar rehat secukupnye hohohoo

Superbanyak lagi possibilities lain penat nk tulis. Tp kat atas ni ah ape yg aku bleh buat. Byk kan? hohohohohohho
Nak listkan mmg sgtla senang..  susah gak ar snanye nak type.

But  each of this comes with gargantuan responsibility, and a whole lot of efforts doa n tawakkal. Also come with heart breaking moments, fast rotating clock, broken wallet and lonely bank account, but might also include super joyous news, ecah’s happy crying moments, and a bit of I-can’t-believe-it (in a good way) moments.

Cemas melihat super mario mati dilanggar kura2 evil

Actually, I’m not that skeptical and I believe in chances. Dimana ada kemahuan disitu ada jalan.. Tak gitu?
Well, with all that said… What’s your AfterRIT?

New header

Kehskehskehs.. baru ku tahu bleh customize header with fixed theme. maka akanku tukar gambo kat atas tu every so often… check it out 🙂

Hidup kembali

Aku igt dah RIP dah blog ni.. elok lagi rupenye. mane la tau ade kulat2 ke dlm ni.. mane taknye, dah lama tinggal..
aku terbace blog paan tadi, tu terpk cam mnarik je sambung balik blog..

Perghh hectic beb quarter nih. 2 kelas minor cam haram, GRE la, RSP presentation lagi.
Tu tak sempat tulis blog tu. Hahaha alasan..

Haih, macam2 jadi quarter ni. tapi yang takleh blah tu MySA mnang pon GU unification day against OASIS. In your face!!
MEC tak jalan2 quarter ni. jalan sket je.. nasib baik napie n aimi jual ayam goreng n puding.. perghh sedap beb.. mureekkhh!

Snanye tercatitnye blog harini adelah sbb aku teringat dah nak grad..
Aduhhh, sayang syal RIT. sedih syal dah nak blah. aku rindu gosip2, drama2, salah silap, naik turun, pusing putar kat RIT.
Honest ar.. RIT is the best time in my life.. kalau kenang balik, mmg kat sini byk aku blaja bende baru. new social life, sports, leadership, relationship.. syahdu syahdu..

Tag Cloud