Life is a mere perspective

Archive for March, 2009

Kehidupan seorang RK140

Aisehh.. biase r, tgh tension2 pasal GE ni la nk buat blog, Esok ade exam ni la gatal nk tulis post.
Aduuhh.. idopp… idop..

Alhamdulillah akhirnye jadik gak experiment GE aku ngan ackie.. Anyway, mase ktorg tgh prepare sample transformants ktorg, kne la buat phenol precipitation yg melibatkn centrifugation. Pastu ktorg happy gile ah bile nmpk ade object putih termendak kat bawah tube tu..
Tp bile pk pk balik.. aiseeehh..
Doktor happy bile patient die sehat..
Architech bangga bile bangunan die die jadi..
Cikgu menangis gembira bile student die bjaye…
Biotechnologist… terlompat2 bsorak2 bile nmpk pellet putih kat bawah tube..
Adoii.. idopp.. idop..

Hah satu lagi, tgh2 aku study ade plak aza panggil makan.. aku tanye ah mkn ape tgh malam bute ni. turun2 mak aihhh.. Roti Canai ngan KARI!!! Pergghhhh!!!!! Sodap siot. Kari amer ni.. terbaek!
Aduhh.. 3 taun dulu nk gi mapley snang je dkat ngan campus. pastu ajak dak2 ni gi 7E ngabeskan duit miahahah. rindu seyh. tapi kat sini nmpk roti canai ngan kari tros high. Yg takleh blahnye sume high sampai tros bincang business. Maybe nk jual kt msian kot as a starter for our entrepreneurship club.. haa sape nk bli ni preview die:
Baek pnye!!!

Roti canai + Kari bebb

Alamak dah kol 3am ah.. study2. Haih idop.. idop..

Jalur gemilang

Hohoo lame siot tak post blog. ni smangat nih.
Papepon, aku kne la menyampaikan amanat hati dlu kat sini. name pon blog kan.

GE mmg haram ahh! Dah 3 kali aku ulang ligation reaction tu tak jadik2 gak. Bayangkan ar sekali buat dah 5 jam. Hari ni aku stay kat lab dari kol 12.30pm sampai 9.30pm.. humang aiiihhhhh! rekod dunie ni beb. makan pizza sketol je, ngan snickers sedas. masamaun btol la. wasted aku. naseb baik ackie sabarr je. kalau tak down gile ahh. orang lain pnye jadik plak! dah tu dr Rothman plak asek ulang ayat yg same je:

“Remember rule number 14, you learn by doing”

Pastu bile org kene repeat

“Remember rule number 16, you learn by making mistake”

Pastu bile bile org tgh tensen dok lame2 kat lab

“This is Life in Lab” sambil tersengih.

Pastu bile die lalu lab mase tinggal 2,3 org je dlm lab

“Look at you.. Where’s your life”

Lalu Yazid berkate

“Get a life Tommy!” (Hanye mereka yg melalui rumah hantu kat universal studio je yg tau muahahaha)

Owh hahaha. distracted lak.Snanye post kali  ni nak share cane nk buat a cool illuminated threads effect.
Since nk buat effect ni kne ade cam yg canggih manggih cam penjualburger, pekan dan boss, make aku just copy paste je la hasil die.

lightstream

Haaa tak ke cun tuu! Mende alah ni bleh buat je kat illustrator tp hanye pro sahaje yg buat begitu.
Tp org yg lebih berskill dalam mencari jln pintas cam kite2 ni gunelah camera dan torch light cam yg pjoe bli kat walmart aritu. Cenggini:

Goyang jangan tak goyang

1) Beli sebijik camera mahal = SLR @ super SLR @ super duper SLR

2) Kerana aku cheap aku syorkan bli tripod murah ar. Janji bleh pegang camera mahal tu ckop ah.

3) Setup camera berkenaan diatas tripod dgn kukuhnye

4) Dlm mode manual, setkan camera beliau (kalau pinjam ah) to a high Aperture F value to increase the depth of field.
dan tambah shutter speen menjadi lbeh kurang 20-30 seconds.

5) Tutop bilik tu segelap2nye. Pastikan tiada org yg terase intimidated jika anda berbuat demikian di housing RIT lebih2 lagi di riverknoll yg sempit lagi menyempitkan.

6) Setelah meminta kebenaran pjoe, goyang2kan torch light tu like a madman/madwoman seperti rajah diatas
sampai shutter tu tutop.

7) Buat hingga gagal dan hampir give up, kemudian setelah beberapa cubaan lagi, anda pasti dpt hasil yg menarik.

Selamat mencube!

Opss! Belum abes lagi!! Next post, insyaAllah aku share cane nk jadikan hasil diatas kepada warne and speckles begini:
(Itupon kalau aku reti bjaya tamatkan pengajian ar. Ke’noobness’an aku maseh tinggi lagi.)

Baek pnye!

Photoshop [PS] Tutorial #1 – Text Reflection

Arini aku tetibe rase nk buat post ni pasal kedai gambar. Mesti korg tau kan ape kedai gambar? Adobe Photoshop. Sape2 yg tatau lg silelah wiki. Essentially, photoshop ni adelah graphic editing software that has a very good reputation in its field. Malah beliau sgt sesuai digunekan oleh wannabe2 mcm aku ni mahupon pro2 yg swaktu dgnnye utk buat effect on any photos or pictures dlm komputer.

Kalo korg prasan ar, sume org gune istilah photoshop as a verb utk menyatakan aktivitas mengedit gambar. Cth ayat yg sering digunekan adelah “Eh Zalie Penjualburger, lawa ar gambar ni. Ko fotosop er? Masamaun btol”

Haaa. Sebagaimana yg aku mention dlm 1st post aku, this blog will also bring photoshop tutorial. Sape2 yg berminat nk blaja basic photoshop bleh ar 🙂 sbb aku pon takde ar pro sgt. Intermediate pon tak tentu lg. Tp aku share ar ape yg aku tau. btw, aku gune photoshop CS2 sahaje. CS3 and 4 supposedly almost the same je. Pepandai ar idop. Aku pnye tutorial ni random ar, so kalau ade request just tell me and aku try buat tutorial kalau aku tau.

Ape2 pon, basic things about photoshop that everybody needs to know dlm photoshop adelah:

– Layer

– Selection

– Tool bar

– Blending option

– Free transform

– Filter (effects)

kosong3

Okeh. Kali ni aku nk tunjuk guane nk buat Text Reflection: Bayang2 yg menunjukkan text tu ada atas permukaan licin dan berkilat.

Najmi best

Najmi best

How to make it:

1) Create a new window:
File > New > Width 8.5 , Height 11, Resolution 72
(This is my preference. Feel free to change) > OK

2) Make your background:
Select the background layer > Make a gradient or fill with a color

Making background

Gradient

3) Write the text
Use text tool > Make a range box with the tool to start writing > for god sake, write something!
Make sure you pick a color that is very contrast to the background so the reflection can be clearer.

Range box

Write something

4) Duplicate and flip the text
Right click on your text layer > Duplicate layer > Select the new layer (reflection) >  Edit > Transform > Flip vertical > Use “move tool” tto position your reflection text using your mouse or keyboard.
This is your “Reflection” layer.

Duplicate and flip

5) Adjusting the gradient
Right click on the “Reflection layer” > Blending option > Gradient overlay
(not just check mark, select the whole thing so you can change the setting) > Click on the gradient panel (a gradient editor window will pop up) > Adjust the gradient panel (below smoothness) until you get the best gradient.

*To make a good reflection, make sure the bottom half of the reflection text blends with the floor.

Gradient of reflection

6) Crop your image
Use “Crop tool” to select only the portion of the whole window you want to save as image > Right click on the image > Crop > SAVE!

Cropping the image


Done! :)

————————————————————————————————————————————————–

Hopefully you guys understand and enjoy making it. It’s fun trust me 😀


1234

Haaa.. pnah dnga x lagu “1234” from Plain White T’s?
Best gak ar.  Kalau tak silap ar, this song was a hit in the midst of last year (hohhoo.. I’m soo last year, am I not?)
Mmg aku slalu ktinggalan ar kalau bab2 lagu mainstream nih.

Uh ho, that’s not my point. Most of the songs that I really like, that make me sing everyday which eventually hurt other’s ear drums were the ones that I can play with guitar. Lagu 1234 ni aku baaaru je blaja time spring break nih.Not that good though but still laa. bleh ar main di mase lapang.

Another thing that makes me wonder is am I really tone deaf? Stiap kali aku main gitar mesti takleh nk masok tros nyanyi. It takes a long time till boleh mnyambil sket2. Satu lagi bukti, adelah mase psembahan nasyid, Spring Dinner 2007.  It was a nightmare! Arghh sape yg tau tu tauu la. sape yg tak tau tu jgn ar amek tau.

Well, here it is.

1234 – Plain White T’s

Verse 1:
D
give me more lovin then i’ve ever had.
A
make it all better when i’m feelin sad.
Bm                                            A
tell me that i’m special even when i know i’m not.
D
make me feel good when i hurt so bad.
A
barely gettin mad,
Bm
im so glad i found you.
A
i love bein around you.
G
you make it easy,

A
as easy as 1 2,(1 2 3 4.)

Chorus:
D         A       Bm          A    G
theres only one thing two do three words four you.
D
i love you.
(i love you)

D       A              Bm
theres only one way two say those three words
A               G
and that’s what i’ll do.

D
i love you.
(i love you)

Verse 2:
D
give me more lovin from the very start.
A
piece me back together when i fall apart.
Bm                                               A
tell me things you never even tell your closest friends.
D
make me feel good when i hurt so bad.
A                                      Bm
best that i’ve had im so glad that i found you.
A
i love bein around you.

G              A
you make it easy as easy as 1 2,(1 2 3 4.)

Chorus:
D         A      Bm          A     G
theres only one thing two do three words four you.
D
i love you.

D      A              Bm
theres only one way two say those three words
A                 G
and that’s what i’ll do.
D
i love you.  i love you

[Bridge]

G                A
you make it easy, its easy as 1234

Single Strum chords:

D          A      Bm         A      G
theres only one thing two do three words four you
D
i love you

Pickup Rhythm

D       A             Bm
theres only one way two say those three words
A                G
thats what ill do
D
i love you

Everything begins here..

Alhamdulillah,

Tercapai gak cite-cite aku nak buat blog sendiri. Though I haven’t thought about what’s the contents gonna be.
For overview, this blog will be stuffed with:

1) Photoshop and a few other software tutorials – I’m not that good, but oh well.. I’ll just put what I know.
2) Reviews – err ntah la ape kan. tgk ah nnt
3) Ermm my life maybe? — not really a fan.

Owh yea. I went for eurotrip last summer and it was a blast! Mmg adventure gilak ah. Check out the story of our journey at:http://www.kembaraeropah.blogspot.com/

🙂

Tag Cloud